Atalanta 2Atalanta 3
image description

Onze wervelkolom

A FLEXIBLE SPINE IS A FLEXIBLE MIND.

De wervelkolom houdt ons niet alleen overeind maar bepaalt ook onze houding- de manier waarop we staan en lopen (en leven….?) Zij is immers levend en dynamisch. Deze columna vertrebalis is een elastische staaf, in S-vorm, die is opgebouwd uit 33-benige wervels, vertebrae, en 27 kraakbenige tussenwervelschijven. Makkelijker gezegd: een stapel losse botjes met daartussen tussenwervelschijven Dit zijn een soort kussens van kraakbeen, zacht en veerkrachtig, die zorgen voor de verbinding tussen de wervels en een lange en flexibele steun vormen. Ze fungeren als schokbrekers en maken het de wervels mogelijk te bewegen zonder elkaar te beschadigen.

De tussenwervelschijf bestaat uit een stevige buitenlaag van bindweefsel en een zachtere kern die water kan opnemen en dan zwellen. Onze ruggengraat of wervelkolom lijkt een beetje op een wenteltrap. Alle treden en centrale draaipunten zitten onbeweeglijk aan elkaar vast zodat de hele constructie niet heen en weer bengelt zoals bedeltjes aan een ketting. Het gewicht van de trap wordt gedragen door een centrale steunpilaar (of kolom)

De afzonderlijke wervels van de ruggengraat ondersteunen op precies dezelfde manier het gewicht van ons bovenlichaam, alleen is onze ruggengraat daarnaast ook buigzaam. Door de S-vorm van de wervelkolom worden bij schokken en stoten de tussenwervelschijven niet samengeperst maar op natuurlijke wijze verbogen en kunnen de spieren de schokken opvangen. Wel worden de tussenwervelschijven door het lichaamsgewicht geleidelijk samengedrukt. ‘S morgens zijn we iets langer dan ´s avonds.

De wervelkolom wordt ondersteund door spieren en bindweefsels die de ruggenwervels op hun plaats houden en ervoor zorgen dat ze kunnen bewegen zonder dat de wervels, of het ruggenmerg binnenin, schade oplopen. De rugspieren behoren tot de belangrijkste en hardst werkende spieren in het lichaam. Ze zijn niet rechtstreeks verbonden met de botten die ze bewegen.

Aan het eind van de spier zit een stukje pees of sterk bindweefsel. Die pees is aan het bot gehecht en brengt de trekkracht van de spier over naar het bot. Bij overbelasting of problemen zijn de rugspieren, samen met de wervelkolom het pijnlijkst. Het ruggenmerg bevat de zenuwen die de spieren besturen en boodschappen van de zintuigen overbrengen.

DE WERVELS

De wervels beschermen het centrale zenuwstelsel en het ruggenmerg. Van hieruit gaan de zenuwen naar ieder deel van het lichaam en vormen de verbinding met de hersenen. Zonder wervelkolom zouden we niet rechtop kunnen staan

Aan de wervels (botjes of beenstukjes) zijn een wervellichaam en wervelboog te onderscheiden. Het wervellichaam is altijd naar de buikzijde, ventraal gericht, de wervelboog naar de rugzijde, dorsaal. Tussen wervellichaam en wervelboog bevindt zich een opening, het wervelgat. De wervelgaten vormen samen het wervelkanaal, waarin het ruggenmerg ligt.

Elke wervel heeft 4 gewrichtjes (2 met bovenliggende en 2 met onderliggende wervel). Elke wervel heeft 3 uitsteeksels, een naar achter (doornuitsteeksel) en 2 naar zijkant lichaam (dwarsuitsteeksels).

De wervels worden verdeeld in 5 typen.

Er zijn 7 hals- of cervicale wervels, 12 borst- of thoracale wervels, 5 lenden- of lumbale wervels,5, met elkaar vergroeide- heiligbeen- of sacrale wervels -het os sacrum/heiligbeen-en 4 met elkaar vergroeide staartbeenwervels-os cocygis/stuitje.

De 7 HALSwervels zijn anders dan de andere wervels omdat erin zich een opening bevindt, doordat de dwarsuitsteeksels uit 2 embryologisch verschillende delen zijn opgebouwd. De bovenste 2 hebben een geheel verschillende bouw: de atlas en de draaier, die een zeer beweeglijk gewricht vormen die het hoofd ,- dat zo'n 6 kilo weegt!-, draagt en knikken, schudden, draaien en kantelen toelaat.

Bij de 1e halswervel , de ATLAS, ontbreken het wervellichaam (en de processus spinosus), wat dat ook is. Behalve de 2 bovenste nekwervels, de atlas en de axis-draaier-, hebben alle wervels een basisvorm die overeenkomt.

De 12 BORSTwervels hebben op de dwarsuitsteeksels aan de buikzijde een gewrichtsvlakje waar de ribben tegenaan liggen.

Het corpus vertebrae, waarvan de grootte naar beneden toe geleidelijk toeneemt, is nier-of boonvormig.

De bovenste 10 paar ribben zijn gehecht aan het wervellichaam en lopen langs de dwarsuitsteeksels naar voren, waar ze door kraakbeen aan het borstbeen vastzitten. De beide onderste paren eindigen los tussen de spieren. De gewrichtsvlakken van hals-en borstwervels wijzen naar de zijkanten van het lichaam.

De 5 LENDENwervels zijn opvallend zwaar van bouw; soms is er eentje meer doordat een heiligbeenwervel zich tot lendewervel heeft ontwikkeld-lumbalisatie- of juist eentje minder-sacralisatie-. De laatste lendenwervel is dan opgenomen in het heiligbeen

De 5 HEILIGBEENwervels zijn dus met elkaar vergroeid tot het heiligbeen, het zgn os sacrum, maar zijn hier duidelijk in te herkennen.

De Wervelkolom steunt op dit heiligbeen, dat aan aan beide zijden verbonden is met de darmbeenderen van het bekken in het sacro-illiacaal gewricht. Deze 3 botten vormen tesamen het bekken. De punt van het heiligbeen is naar beneden gericht. De 4, soms 3 tot 6- rudimentaire STAARTWERVELS zijn vergroeid tot het os coccygis, stuitbeen, dat net als het heiligbeen wigvormig is.

Hoe beweegt de wervelkolom?

De banden en spieren die de wervelkolom stabiliseren laten buigende en draaiende bewegingen toe. Andere bewegingen zijn beperkt omdat ze schade kunnen toebrengen aan de wervels of het ruggenmerg. De beweeglijkheid van de wervelkolom is hoofdzakelijk gelegen in het deel dat boven het heiligbeen ligt. De bovenste 24 wervels zijn beweeglijk, de onderste 10-11 wervels zijn met elkaar vergroeid tot heiligbeen en stuitje.

De tussenwervelschijven bepalen de beweeglijkheid, ieder van hen bevat een kern die op gelei lijkt, een slijmerig vloeibare substantie en worden boven en onder begrensd door dunne kraakbeenplaten, zogenaamde sluitplaten. Bij baby’s bestaan de tussenwervelschijven uit 88 % water, dit neemt op 70jarige leeftijd af tot nog altijd 70%.

De wervelkolom is een mechanisch meesterwerk. De bovenste 24 wervels zijn zeer buigzaam naar alle kanten (zeker als je yoga beoefent...), naar voren, achter, links en rechts en ze kan spiraalvormig bewegen. Het halsgebied is het meest beweeglijk naar alle kanten, door de anatomische ordening van de nekwervels, een meesterstuk.

De borstwervelkolom kan minder goed voorover-en achterover, omdat de ribben die bescherming bieden aan hart en longen ,hieraan bevestigd zijn. Hier ontstaat snel stijfheid en dit geeft extra druk op nek en lendenwervels.

In de lendenwervelkolom, de lumbale wervelkolom, gaat naar voren en achter buigen goed, naar opzij wat minder. Vanwege de gekromde vorm van de gewrichtsvlakken en de kapsels van de intervertrebrale gewrichten.de lumbale wervels zijn groter en sterker ontwikkeld dan de andere wervels i.v.m. hun ondersteunende functie.

Disfunctie in het heupgewricht, sacro-iliacaal gewricht of de lumbale wervelkolom, dus als de 3 gewrichten niet goed kunnen samenwerken, resulteert in storingen van beweging in knie, enkel en voet. Er bestaan grote individuele verschillen in de wijze waarop mensen de verschillende delen van de wervelkolom kunnen bewegen. Vrouwen hebben oha meer flexibiliteit in schoudergordel en heupgewricht dan mannen, die dan weer meer kracht in bovenlichaam en benen hebben....

De darmbeenderen van het bekken zijn verbonden met het heiligbeen en via het heupgewricht met de benen. Aan het brede darmbeen zijn veel spieren gehecht die lopen, bukken en rompbewegingen mogelijk maken. De schoudergordel is niet direct verbonden met de wervelkolom.

Ieder sleutelbeen -clavicula- is via een ondiep gewricht verbonden met het borstbeen, dat via de ribben op de wervelkolom steunt. Aan de andere kant zijn de sleutelbeenderen via een gewricht gekoppeld aan het schouderblad, scapula, dat met de arm het schoudergewricht vormt, maar overigens zonder gewrichtsverbindingen achter de borstkas ligt. Door zware schouderspieren, die vooral aan het schouderblad met zijn grote oppervlak zijn gehecht, krijgt de schoudergordel dan een grote mate van beweeglijkheid.

De schouderspieren lopen naar de borstkas en de wervelkolom

Om de aanhechtingsmogelijkheden voor spieren te vergroten zijn de wervelbogen voorzien van uitsteeksels, het doornuitsteeksel en 2 dwarsuitsteeksels.

Hoe houd je je wervelkolom gezond?

Voorkomen is beter dan genezen

Algemeen

 • beweeg rustig en regelmatig, lopen, fietsen, zwemmen, beter vaak en kort dan zelden en lang
 • doe yoga, flexie, extensie, zijbuiging en rotatie van de wervelkolom, vele oefeningen beschikbaar....
 • hou je grenzen in de gaten, maak geen overhaaste bewegingen, let op signalen van het lichaam.
 • doe, voor grote lichamelijke inspanningen ( ook als je grote schoonmaak houdt -wie doet dat nog.? -.)., in de tuin gaat werken of klussen  een warming up, rek en strek oefeningen ,spierversterkende oefeningen en zorg voor ontspanning na de oefeningen
 • blijf binnen je lichamelijke grenzen, forceer niets
 • word niet te zwaar, let op overgewicht
 • tors niet teveel gewicht op je rug, letterlijk (overgewicht) en figuurlijk (problemen)
 • let op je houding bij tillen, bukken en knielen, til nooit vanuit voorovergebogen positie
 • Pas altijd de gulden tilregels toe, namelijk: zoek iemand om de zware voorwerpen te verplaatsen!!!
  Lukt dit niet, draai dan nooit vanuit de romp bij het tillen( pas als je weer rechtop staat, lopen en draaien door voeten te verplaatsen)
 • draag goedzittend makkelijk schoeisel

Dit vinden onze gasten van Atalanta

Voor mijn gevoel is de thematiek ‘Kom in je kracht’ goed waargemaakt, maar voor mij had het yoga aandeel iets meer geprononceerd mogen zijn. Het is een hele mooie week geweest, dank jullie wel.
Anna uit Cuijk
Met dank voor alle warmte, liefde en genegenheid die ik van jullie de hele week lang heb mogen ontvangen. Ik heb genoten.
Jan uit Roosendaal
"Het was me het weekje wel. Een bijzondere groep mensen met soms hartverscheurende verhalen, maar wat een lol hebben we gehad! Daarnaast ook zoveel inzichten gekregen waar ik zeker wat mee ga doen"
Miranda uit Den Dolder
"Ik had mezelf geen groter cadeau kunnen geven.Deze week heeft me veel meer gegeven dan ik hoopte", Ellen uit Halsteren.
Lichaam en geest gelaafd en nu toepassen al het geleerde!.
Rita uit Zoeterwoude
Het is ongelooflijk wat er in een paar dagen kan gebeuren met een wezen die echt niet meer weet hoe ze verder moet. Helder, opgeruimd, tevreden over zichzelf (voor het eerst van haar leven) en, het is de waarheid, met een veel zachter gezicht, zonder harde frons-en denkrimpels. Een geestelijke en lichamelijke metamorfose die ik mijn leven lang wil blijven vasthouden door te leven met mijn hart.
Marianne uit Geldrop
Ik voelde me gebroken, was aan het overleven. Nu voel ik mijn hart, steeds vaker en krachtiger en luister naar haar raad
Barbara uit Eemdijk
Mijn hart is na deze week gevuld met leifdfe, meer vertrouwen, een start om mijn echte Zelf de regie te geven.Jouw "zijn", je rust, humor, wijsheid en relativeringsvermogen:" neem het niet zo serieus, lach erom", zullen vaak in mijn hoofd weerklinken, als een stemmetje op de achtergrond,
Anniek uit Vlissingen
De veilige nabijheid was er direct. Wat een blije energie ging daarvan stromen. Mijn hart is weer opengegaan. Nu kan ik mijn verlies accepteren, het verdriet en de tranen.
Suzanne uit Leidschendam
Returning to Atalanta after ten months was like coming home. I have learnt this week 'to face my fears'. To be able to do this together with the other members of the group and to feel their love, wamth and compassion, was something which i will take home with me and cherish. We all have a choice in life: live in the past or take life as it comes, live in the here and now.
Hayley uit Lisserbroek
Lees meer verhalen en ervaringen!
wil jij de kwaliteit
van je leven verbeteren
en meer uit je leven halen?
 • Plus
 • Happinez
 • Tijdschrift voor Yoga
 • Sante magazine
 • Yoga Magazine
 • Trouw
 • AD