Atalanta 2Atalanta 3
image description

Ben jij een kip of een adelaar?

 

Adelaar Een boer vond op zijn land een bijzonder groot ei en gaf het aan een moederlijke kip die zich er over ontfermde. Er kwam een adelaarsjong uit het ei maar daar trok niemand zich iets van aan.
De adelaar was kip met de kippen, zocht wurmen en insecten in de aarde en ging vroeg met zijn vrienden op stok.
Hij voelde, dacht, leefde en handelde als een kip.

En wat gebeurde er na een tijdje?
Hoog in de lucht zag hij een prachtige vogel met sterke gouden vleugels. Zijn hart ging naar hem uit. Vol ontzag vroeg hij: ”Wie is dat?”
“Dat is de Keizer van de vogels. Zijn rijk is hoog in de lucht. Wij zijn kippen, wij horen in de aarde te pikken,” kreeg hij als antwoord.

En de adelaar zuchtte en leefde voort als een kip en stierf als een kip, want dat meende hij te zijn.

Of gebeurde er iets anders? Wist hij opeens met grote zekerheid dat hij ook sterk en krachtig was en in het wijde luchtruim hoorde? En vloog hij de adelaar met een hart vol vreugde tegemoet en voegde hij zich trots bij de Keizer onder de vogels?

Kies maar!

Ben je bereid je ogen te openen voor je eigen grootsheid?

 

Het muskushert

Deer

Er is een hert dat een heerlijke muskusgeur in zijn eigen lijf aanmaakt. Zijn godganse leven rent hij wanhopig achter die geur aan, omdat hij denkt dat die verrukkelijke geur buiten hem ligt. Zie je hem rennen door de Spaanse Pyreneeën ,over bergen en door ravijnen, op zoek naar dat geluk buiten hem?

Doe jij dat ook?  

Of ben je slimmer dan het hert?

 

JE DHARMA,WAT IS DAT?

Een oude wijze man zat al jaren te mediteren onder een boom bij de rivier.In het Indiase dorpje waren ze gek op hem.Misschien was hij wel de volgende Budha.Ze zaten in stilte aan zijn voeten en brachten hem eten en drinken.

Opeens zagen ze hem tot hun verbijstering opspringen en naar de rivier hollen.Hij sprong in het water en redde een schorpioen die aan het verdinken was.

De volgende dag lag hij op zijn sterfbed.De schorpioen had hem gebeten.Zijn volgelingen jammerden:"O meester, waarom deed u dat?U weet toch dat de beet van een schorpioen dodelijk is!"

De wijze man antwoordde:"Het Dharma van de schorpioen is om te bijten.Mijn Dharma is om levende wezens te redden."

WAT IS JOUW DHARMA?

We gaan het op deze retraite uitvinden. 

 
Pruikje

Een van mijn gasten deed niet mee met de hoofdmassage. Ze zat stilletjes met haar rug tegen de verwarming op de vloer toe te kijken. Je zag een cirkel van eenzaamheid en verdriet om haar heen. Niemand kon haar bereiken.

Na een klein half uur sprong ze opeens op. Verschrikt keken de mensen op uit hun concentratie. Ze stond rechtop en schreeuwde het uit: "Ik ben precies goed zoals ik ben!" en rukte het pruikje van haar hoofd. Ze had het dertig jaar gedragen, dag en nacht...Toen was het feest in de yogazaal.