Atalanta 2Atalanta 3
image description

Meer over Yoga

Img 3676   VOOR WIE IS DRU MINDFULNESS YOGA?

 • geschikt voor iedereen
 • van jong tot oud
 • met en zonder klachten
 • kinderen
 • tieners
 • ouderen
 • mensen met een (verstandelijke) beperking
 • gewrichtsklachten

Cursisten vanaf 4 jaar tot op hoge leeftijd nemen deel aan de yoga lessen. De oefeningen variëren van zeer krachtig tot heel zacht en kunnen als het nodig is worden aangepast. Het is daarom belangrijk dat je een yogadocent vindt met een stijl die bij je past.

Tijdens de retraite en vakantieweken op Atalanta ontvang ik al voor het 14e jaar mensen van alle leeftijden De jongste deelnemer was 21 jaar en de oudste 85. Ook een mevrouw van 73 met een scootmobiel heeft een fijne week gehad. Iedereen zei baat te hebben bij de Mindfulness Yoga. Beter dan ikzelf kunnen de oudgasten je dat vertellen. Bekijk daarvoor het gastenboek.

Een paar redenen om aan yoga te doen

 • Beter te ontspannen
 • Op de juiste manier leren ademen
 • Advies van huisarts/ fysiotherapeut
 • Meer tijd voor mezelf
 • Meer tot mezelf komen
 • Meer bewust worden van mijn lichaam
 • Meer beheersing van mijn lichaam
 • Mijn evenwichtsgevoel verbeteren
 • Soepeler worden
 • Mijn spiritualiteit ontwikkelen

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid' of 'samenbrengen'. Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Het was een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. Feitelijk is er in 4.000 jaar tijd niet veel veranderd, want ook nu nog is dat de kern van yoga.

Het bereiken van eenheid is niet alleen de letterlijke betekenis van het woord 'yoga'. Het is ook het hoogste doel van yoga. Daar valt evenwel tegenin te brengen dat in veel richtingen en stromingen van yoga meditatie wordt beschouwd als een gevorderde techniek. Van oudsher heeft yoga altijd een belangrijk filosofisch element in zich gehad.

Lichamelijke oefeningen doen om gezond te blijven en om ziekte te voorkomen, is de motivatie van veel mensen in onze Westerse wereld om op yogales te gaan. Daar is niets mis mee.

Maar ik hoop toch dat je, ook als je nog nooit yoga hebt gedaan en je een vakantie week op Atalanta komt, je zult merken hoe fijn je je na een yogales voelt. Niet alleen fysiek, maar ook in je hoofd en hart. Je zult ook merken dat je daarna veel meer openstaat voor de nieuwe ideeën die we daarna in de workshop bespreken en dat je nieuwe inzichten zult krijgen.

Een beknopt maar alomvattend antwoord over de zin van Yoga vinden we in de Yoga Soetra’s van Patanjali (700 voor christus): ‘Yoga is het stopzetten van de verdeeldheid van de mind’ (vrij vertaald). Met andere woorden zorgt yoga voor de ontwikkeling van een heldere, ontspannen en creatieve geest. Yoga brengt evenwicht en activeert de zelfhelende kracht in het lichaam.

Het beoefenen van yoga draagt bij tot deze innerlijke evolutie. Maar ook op fysiek niveau zal yoga je lichaam sterker, mooier en gezonder maken. Er goed uitzien is niet het belangrijkste, maar je goed in vel voelen helpt je pas vooruit.

Yoga en lichaamsbeweging

Onze westerse manier van leven geeft ons weinig kans tot lichaamsbeweging. We zitten dagelijks uren en uren in dezelfde houding op het werk, aan de computer, in de wagen of hangen thuis voor TV. Onze bewegingen zijn dus zeer beperkt en eenzijdig.

Met yoga wordt het lichaam holistisch benaderd: door het volledige bewegingen te laten maken: staande houdingen, zittende, liggende, omgekeerde houdingen en draaiingen. De yogahoudingen activeren de spieren die we in het dagelijkse leven nauwelijks gebruiken en stretchen de spieren die elke dag onder spanning staan. Hierdoor brengen we het lichaam terug in evenwicht, verjongen en versterken het.

Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. In elke yogales tijdens je retraite week doe je een aantal yogahoudingen. Alle houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren. Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen. Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog weleens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Natuurlijk zijn er veel asana's (houdingen) waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste klassieke yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren. Lees dan ook met aandacht het stuk verderop waar ik vertel welke vorm van Yoga we tijdens je vakantie week in Spanje gaan doen. Het gaat om Mindfulness Yoga.

We moeten tenslotte heel ons leven met ons lichaam verder, daarom is het belangrijk om het goed te onderhouden! Na een yogales heb dan je ook het gevoel dat je een volledige fysieke workout achter de rug hebt.
Maar de werking manifesteert zich ook op energetisch niveau.

Energetisch effect

Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel, het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, maar het kan je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.

Volgens de yogatraditie beschikken we over nadi’s in het lichaam. Dit zijn energetische rivieren of meridianen waar prana doorstroomt. Prana is Sanskriet voor levenskracht of subtiele energie. Door trauma’s, stress, angsten, emoties en storende gedachten snoeren we de nadi’s af waardoor de energie niet meer kan doorstromen. Veel mensen voelen zich moe, prikkelbaar, leeg, futloos en hebben een gebrek aan energie… iedereen heeft dit gevoel weleens.

In yoga heffen we de energetisch blokkades op door te concentreren op de houdingen (asana) en door controle op de ademhaling (pranayama). Op het einde van de les voelen veel mensen een aangenaam tintelend gevoel… de energie circuleert opnieuw! Door yoga te beoefenen ervaar je een staat van gelukzaligheid en harmonie, zowel fysiek als mentaal.

Hoe meer je yoga beoefent hoe langer het effect duurt. Op de duur doe je geen yoga meer maar ben je yoga, je verkeert in een ‘Yoga Mood’ waardoor je beter leert omgaan met stress. Yoga zal harmonie scheppen in je lichaam, je geest en uiteindelijk in je leven. Je leert om de gedachtestroom tot stilstand te brengen. En uiteindelijk: de geest tot rust brengen!

Asana's

De Asana’s zijn bepaalde houdingen die je voor korte of langere tijd aanneemt. Ze geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten. Geen wonder dat yoga de laatste jaren zo populair is. De oefeningen (asana's) werden pas later bedacht om de kern van yoga makkelijker te bereiken. De oefeningen waren en zijn een manier om je beter te concentreren en daardoor tot een diepere concentratie te komen.

Balans en evenwicht
Wie yoga beoefent brengt bijna altijd positieve veranderingen aan in zijn of haar stemmingen en emoties. Je geest raakt meer in balans en je ervaart minder emotionele druk. Je kunt je problemen op een lichtere manier bekijken.

Bewustwording
Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt bijna vanzelf, ook geestelijke bewustwording en omgekeerd. Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen.

Bewuste ademhaling
Wetenschappelijk is de yoga-ademhaling onder andere onderzocht aan het Columbia College of Physicians and Surgeons in New York. Hieruit bleek dat de yoga-ademhaling een methode is die het autonome zenuwstelsel in balans brengt; ze bleek psychologische en stres gerelateerde klachten te beïnvloeden. Hatha-yoga bestaat grotendeels uit asana's (lichaamshoudingen) en pranayama (ademhalingstechnieken). De hatha-yoga vormt de basis voor veel andere, verder ontwikkelde soorten fysieke yoga. De Mindfulness Yoga legt ook bijzonder veel aandacht bij de ademhaling. Tijdens je vakantie week zal ik veel aandacht aan de ademhaling besteden.

Diepe ontspanning
Het resultaat van een yogales is dat men zich diep ontspannen kan voelen. Ik eindig elke Mindfulness Yoga les met een diepe ontspanning.

De oorsprong van yoga

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj dat ‘verbinding’ betekent. Het gaat dan meestal om de verbinding tussen lichaam en geest. Zelf vertaal ik Yoga iets anders: verbondenheid met alle levende organismes, te beginnen met jezelf. In het Westen wordt yoga voornamelijk geassocieerd met oefeningen die het evenwicht in het menselijk systeem herstellen. De yoga van de reeds genoemde filosoof Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming. Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefen methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, enz). Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren

Yoga slaat dus op veel en veel meer dan Yoga oefeningen. Veranderingen ten opzichte van vroeger zijn er zeker ook. Anders dan vroeger wordt de eenheid van lichaam en geest nu vooral gezocht (en gevonden) in een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefening en concentratie.

Ik sla graag Jean Herbert Jean Herbert (1897 - 1980) er op na. Hij was een Frans Indiakundige en schrijver van een groot aantal werken die gewijd zijn aan het hindoeïsme. In 1946 heeft hij de collectie Spiritualités vivantes (levende spiritualiteit) opgezet bij Éditions Albin Michel.

Hij definieert yoga met twee betekenissen die nauw met elkaar samenhangen. Zijn definitie luidt als volgt 'yoga is de staat waarin de mens zich onder één juk met het Goddelijke bevindt, dat wil zeggen verbonden met het Goddelijke, zoals dit wordt uitgedrukt in het woord religie'.

Het zesde hoofdstuk van de Bhagavad Gita (een boek uit de Mahabharata, vermoedelijk uit de 3e eeuw v.Chr.) is voor velen de belangrijkste tekst over yoga. In dit hoofdstuk wordt de held-krijger Arjoena door zijn wagenmenner – die zich aan hem heeft geopenbaard als de god Krishna – aangespoord om de Koninklijke weg van de yoga te gaan. Sloka 3 “men zegt dat voor diegene die de eerste stappen zet op het achtvoudige pad van yoga, onzelfzuchtig handelen het middel is.

Sloka 4: als je geen band meer hebt met het resultaat van je werk en de verlangens van de zinnen, zegt men dat je yoga hebt bereikt.

Schrik hier niet van. In het begin is Yoga vooral om je te leren ontspannen en je fysiek en emotioneel lekker te voelen.

Als het klassieke standaardwerk over yoga gelden de Yogasoetra's van Patanjali, die het niveau van de yogatechniek verhoogde en, hoewel hij vooral de praktijk behandelde, daaraan een metafysische grondslag gaf. De yoga, die zich theoretisch sterk op de samkhya oriënteerde, werd nu een eigen 'filosofische richting', ofwel een darsana.

Van het werk van Srila Vyasadeva wordt gezegd dat het ons in staat zou stellen om de materiële toestand te verlaten en op te gaan in eeuwige spirituele existentie samen met de ziel als persoonlijkheid. Het werk van Srila Vyasadeva onderscheidt zich in die zin, dat de lezer van zijn boeken informatie krijgt over de Persoonlijke aspecten en kwaliteiten van De Heer, waardoor hij op kan stijgen tot de, volgens de Veda's, hoogste realisatie binnen het beoefenen van spirituele activiteiten.

Yoga en religies

Boeddha wordt vaak de Mahayogi, de grote Yogi, genoemd. Het Maya leert een opklimmende reeks van meditaties en contemplaties, die de samadhi, de mystieke, visionaire extase, waarin men het Nirvana ervaart.

Verder schreef Paramahansa Yogananda in Autobiografie van een yogi over de verbondenheid van de in het lichaam verblijvende Mahavatar Babaji die samen met Jezus Christus samenwerkte aan de omzetting van het goddelijke plan voor de aarde in dit tijdperk. Hun opdracht zou eruit bestaan, naties te inspireren oorlogen, racisme, religieus sektarisme en materialisme op te geven.

Waar Krishna bekendstaat als 'gopi-vandana' , de lieveling van Zijn dienaressen, die altijd ergens in het woud is te vinden en gek is op dansen en op zijn fluit spelen, is de onpersoonlijke gloed (ook wel brahma-jyoti genoemd) een afgeleide vorm van bewustwording aangaande de Absolute Persoon.

De religieuze aspecten van yoga vormen in de sinds de in de jaren zeventig ontstane dialoog tussen christelijke theologie en Indiakunde een belangrijk thema.

Fysieke vormen van yoga

In het westen is er pas een beduidende aandacht voor de beoefening van yoga sinds de laatste helft van de vorige eeuw. Meestal gaat het daarbij om ontspanningsoefeningen uit de hatha-yoga, die als heilzaam worden ervaren bij door een jachtig leven opgebouwde spanningen.

Deze hoofdvorm van de fysieke yoga, hatha-yoga, is voor het eerst ruim gedocumenteerd in de Hatha Yoga Pradipika in de 15e eeuw na Christus.

In het westen wordt yoga gezien als bevorderlijk voor de gezondheid en wordt het vaak zonder religieuze bedoelingen beoefend.

TIM, een voorbeeld uit de praktijk van Jessica Larive

De 19-jarige Tim heeft, sinds een naar auto-ongeluk 10 jaar geleden, problemen zich staande te houden in het dagelijks leven, hij heeft zich teruggetrokken, heeft ook problemen met zijn zicht en is erg onzeker.

Ik heb hem gevraagd of hij ermee akkoord ging dat ik een verslag schrijf over onze ervaringen gedurende de 5 weken dat hij bij mij op les is geweest. Hij vindt dat zelfs wel leuk en kwam met zijn dagboekaantekeningen aanzetten. Wel heeft hij me gevraagd zijn achternaam niet te vermelden, hij geneert zich kennelijk toch een beetje.

Zijn aantekeningen bestrijken de periode van half mei tot half juli 2016.

Tot slot geef ik kort het door mij gevolgde programma weer.

Aantekeningen van Tim

19 mei

Vandaag ben ik, om van het gezeur van ma af te zijn, naar een of andere yoga-juf geweest. Maritte had ma verteld dat dat misschien wel iets voor mij was, omdat ik “als ik dan nog wat doe behalve computerspelletjes spelen, op Internet in die oosterse zaken snuffel”

Zal haar nog eens wat over mezelf vertellen...

Die juf viel wel mee, had nota bene muziek van James Brown, we bleven buiten op een soort giga-vlonder met beesten om ons heen, een pauw die veel lawaai maakte en die 5 baby’s had Er liep ook een teckeltje rond. Was wel geestig.

We hebben eigenlijk niet veel gedaan, ze vroeg me de oren van m’n hoofd (hoeveel ik kan zien, of ik ergens zwakke plekken heb, wat ik aan sport doe en zo) en vond m’n bril helemaal niet idioot en gaf me een Belgisch middeltje tegen m’n acne’. Ze vond me ook erg lenig, we hebben samen staan dansen, op James Brown dus, en op ons hoofd staan tikken en op ons hele lijf staan kloppen, best gaaf. En wat oefeningen gedaan, daarna mocht ik lui gaan liggen en praatte ze me helemaal slaperig. De hond ging op m’n buik liggen.

27 mei

Ben gister niet naar die yoga-juf gegaan, heb haar met een smoes afgebeld, Voel me lamlendig, iedereen behandelt me rot, maar kan ik het helpen dat ik overal tegenaan loop en er zo stom uitzie, ma zanikt ook de hele dag aan m’n kop.

2 juni

Ben geweest, ze had vorige week een boek afgegeven, daarover gepraat. Ze heeft me uitgelegd dat er een hele trukendoos is als je je rot voelt en dat ze me best een paar van die dingen wil leren. Moet ik nog zien. Als het zo gemakkelijk was....

Nou ja, baat het niet, schaadt het niet, rotter dan ik me nou voel kan eigenlijk niet.

We hebben een zogenaamde Energy Block Release gedaan, ze heeft me uitgelegd waarom ik me daarmee beter, energieker kan voelen.

Daarvoor hebben we best lekker gedanst en gesprongen op die vlonder van haar.

Toen vroeg ze me weer op een soort berenvel te gaan liggen, het bleek een schaap te zijn, en heeft ze m’n schouders naar beneden gedrukt en toen (ze vroeg eerst netjes of het mocht) m’n hoofd in haar handen genomen en heen en weer gerold en zo, was best lekker, voelde me eindelijk eens rustig. Daarna deed ze een deken over me heen en hield een hele riedel die ik nauwelijks gehoord heb, ik sliep half. Denk dat ik volgende week maar ga.

9 juni

Vandaag heeft ze me van alles over beweging uitgelegd, dat je je energie blokkeert als je je gewrichten stram houdt en zo, ze vroeg of ik ook over ademhaling wilde weten en toen ik ja zei, hebben we de diepe yoga ademhaling of zo gedaan.

Was wel geestig, het golfde van m’n buik naar boven en dan moest ik de adem er weer uitdoen van onderaf, ze vond me erg goed, ze zei dat de meeste mensen er veel langer over doen voordat ze dat snappen. Zoeven Maritte erover verteld, ze wil weleens mee.

Verder hetzelfde als vorige week, eerst op je hoofd en de rest van je lijf tikken of meppen, lekker dansen, ik durf nu veel gekker te doen, doet zij ook, dan diezelfde energieoefening van vorige week ,die ademhaling dus en lui op het schapenvel. O ja, ze heeft me ook een zogenaamde Asana geleerd, de Kat. Gek, wist helemaal niet dat m’n rug vol van die werveltjes zit. Ze liet me ook haar eigen rug voelen toen zij het deed.

Ze heeft me beloofd dat ze me later zal leren hoe ik bijna op m’n hoofd kan staan.

Ze vroeg me of ik nu thuis ook yoga deed, eerlijk gezegd had ik daar niet aan gedacht zal eens kijken.

Ze vroeg ook of ik eraan denk, na de 5 privélessen, ermee door te gaan met een groep, weet ik nog niet, best eng idee, straks loop ik iedereen omver en lachen ze me weer uit.

Die acne crème helpt goed, ma zag het ook.

16 juni

De juf was zielig, ze had pijn aan haar enkel.

Na het gebruikelijke kloppen en dansen (hoewel ze elke week toch wel wat anders verzint, nu maakten we bv achtjes en hebben we elkaar geklopt en elkaars rug gemasseerd) heb ik, tot m’n eigen verbazing, aangeboden ook die enkel te masseren, ze zei dat ik dat fantastisch deed en of ik er nooit aan had gedacht in die richting te gaan werken, jee, nooit aan gedacht...

Ze heeft misschien wel gelijk als ze zegt dat ik, omdat ik zo slecht zie, misschien andere zintuigen beter heb ontwikkeld dan andere mensen.

Heb van de week die energieoefening een paar keer thuis gedaan (als niemand keek), best gaaf. En van de week misschien die yoga-ademhaling, want ze wou me niks bijleren over de ademhaling voordat ik die yoga-ademhaling kan. Die hebben we dus weer gedaan, voelde het nu al beter. De kat hebben we ook weer gedaan en, omdat die teckel steeds tegen me aan wou zitten, hebben we ook de zogenaamde Hond gedaan die ga ik onthouden!

Toen ik op het eind weer op het schapenvel lag, heeft ze me geleerd hoe ik thuis, als ik weer eens niet kan slapen, mezelf kan ontspannen. Dan moet je eerst je tenen spannen, ontspannen, je voet en zo omhoog, op het laatst moesten we allebei lachen omdat ik m’n tong uitstak en hele rare gezichten trok. We hebben nog, net als de andere keren, theegedronken en ik heb haar gevraagd of het allemaal oude mensen zijn die bij haar op les komen. Ze wil dat ik veel water drink “om de gifstoffen af te voeren”

23 juni

Afgebeld, ze was kwaad, maar ze moet niet denken dat ze me in haar zak heeft...

Volgende week heeft ze geen tijd zei ze, ze zei dat ik maar eens goed moest nadenken wat ik wou en dat ze eventueel een groep voor jongeren wil vormen, als ik zelf ook 1 of 2 mensen weet, nou, dan heb ik in ieder geval Maritte al.

Want eerlijk gezegd wil ik wel doorgaan met die yoga, doe die ademhaling nu af en toe en die Hond vind ik ook lekker. Het boek over chakra’s dat ze me geleend heeft, bekeken. Ze zegt dat die onderste chakra, de Manipura chakra, het zintuig van het zien controleert, als dat zou kunnen...

7 juli

Had zin om te gaan, miste die yoga best na 2 weken, best veel thuis gedaan de eerste week, daarna weer vergeten.

Maritte gevraagd of ze mee wil, ja dus, alleen om te proberen, ook Jaap wilde weleens komen kijken, dan heb ik er dus 2.

Lekkere les gehad, vandaag gaf ze me een voorproefje, zoals ze zei, van andere energy block releases, nummer 3 geloof ik, om de hartchakra te openen, voelde het echt, best eng, was er even huilerig van, maar goed weten te verbergen.

Als slotstuk hebben we de zogenaamde groet naar de 4 windrichtingen gedaan, woowww!, voelde cool!

De tekst heb ik op een papiertje geschreven, maar ze heeft me gezegd dat ik dat in een boek dat ik in de winkel kan kopen, terug kan vinden, “de dans tussen vreugde en verdriet”. Misschien koop ik het wel.

Na afloop zitten napraten, ze vond het leuk dat Maritte en Jaap mee willen komen, zelf heeft ze 2 redelijk jongeren, nou ja, al achter in de 20, gevraagd of ze zin hadden mee te doen, en die willen ook wel. Ze heeft me wel gewaarschuwd dat afzeggen, behalve natuurlijk als ik echt ziek ben, m’n eigen risico is, dat ik dan wel moet betalen en dat ze zich dan echt niet achteraf gaat inspannen om me bij te leren wat de anderen die dag hebben gehad. Got the message...

Nu gaat ze met vakantie, 4 augustus gaan we beginnen, gaaf!

Opmerkingen van de yoga-juf

Het was leuk om te doen, heb hem veel tijd gegeven, een aandoenlijk kind nog.

Geprobeerd op z’n interesses in te spelen, visualisatie, ademhaling, opbouw van makkelijk naar moeilijker, eerst zelfvertrouwen opbouwen, veel herhaald dus en veel ontspanning na inspanning, het joch is gestrestst en onzeker, maar denk dat het wel goed komt, hij staat open, ondanks z’n stoere gedrag. Zal z’n ma eens bellen en het adres geven van dat centrum dat slechtzienden bij beroepskeuze adviseert. Verder me er nou eens niet mee gaan bemoeien….

Week 1

Praten, vertrouwen proberen te winnen( ook door iets over mezelf te vertellen),praktische informatie krijgen over zicht(valt me mee, heel dikke brillenglazen, mag niet fietsen of autorijden, kan buiten lopen zonder stok, krijgt nog operaties, niet hopeloos) fysieke klachten (alleen schouderpijn door ’t zitten voor pc, viel maar meteen met deur in huis met suggesties oefeningen nek en schouders), sportactiviteiten (alleen zwemmen), werk (geen idee, net van school af..), motivatie voor yoga (geen, “moet van ma”) etc. Schrik wel van z’n hopeloosheid, maar ja, Tim is waarschijnlijk nog gewoon aan het puberen.

Heel korte uitleg over principes yoga en gevolgde programma: warming-up, ademhaling, EBR, asana, ontspanning, zodat hij een beetje weet waar hij aan begint.

Best gelachen, de boom voorgedaan, waarbij ik steeds omviel, hij wou ook proberen, ging niet slecht.

Daarna Do-in, wat dansen, EBR 1. Liet hem ook de kracht van visualisatie zien door spinal twist te laten doen, opletten waar pink is, visualiseren en opnieuw doen, vond hij hoogst interessant te zien dat hij, na visualisatie, veel verder kwam. Voor het eerst bespeurde ik enige interesse. Veel tijd voor ontspanning genomen.

Week 2

Do-in, warming-up, uitgebreid de Berg, de molenwiek en de duif, met veel aandacht voor ademhaling, vond hij ook interessant, EBR 1, nu met bewuste in-en uitademing, massage hoofd, ontspanning

Week 3

Warming-up, molenwiek en duif, diepe yoga-ademhaling fase 1 liggend, EBR 1 langzaam met de puntjes op de i, met bewuste aandacht voor ademhaling en wervels, de Kat, ontspanning

Week 4

Do-in, warming-up, rug massage, diepe yoga-ademhaling fase 1 en 2, EBR 1, de Kat, de Hond, ontspanning

Week 5

Warming-up, diepe yoga-ademhaling compleet, ook zittend, EBR 3, de 4 windrichtingen, ontspanning

NB Ik heb me, behalve in de laatste les, bewust beperkt tot EBR 1, leert spieren en gewrichten los te maken, helpt de spanning die groot is bij Tim, los te laten.

De Kat is een goede houding voor beginners, Tim is stijf, Kat kalmeert en helpt spanning uit wervelkolom los te laten, de Hond vond hij ook erg prettig, vroeg er steeds om.

Veel tijd besteed aan ademhaling en ontspanning, Tim begint er trek in te krijgen, zou me niks verbazen als hij zich nog eens meldt voor de opleiding....

Dit vinden onze gasten van Atalanta

Ik kijk terug op een week waarin mijn hoofd leeg stroomde en mijn hart helemaal vol.
Christel uit Utrecht
Bedankt voor een boeiende week op Atalanta. Ik ben er van overtuigd dat jullie nog heel veel mensen behulpzaam zullen zijn.
Janna uit Kampen
"Het is heerlijk, wat heb ik genoten en wat heb ik veel geleerd. Ik heb mezelf weer teruggevonden en kan nu met een glimlach naar de toekomst kijken", Veerle uit Beek en Donk.
Ik draag rust in mijzelf /ik draag in mijzelf /de krachten die mij sterken/ik wil mij vervullen/met de warmte van deze krachten/ ik wil mij doordringen/met de macht van mijn wil/ en voelen wil ik/ hoe rust uitstroomt/door mijn gehele zijn/wanneer ik mij versterk/door de macht van mijn streven/om de rust als kracht/ in mijzelf te vinden.
Carola uit Heerlen
Ik ben toch weer een stukje verder gekomen op die lange weg van het hoofd naar het hart en daar ben ik je dankbaar voor.
Cissy uit Amsterdam
Diep dankbaar voor de ontmoetingen inzichten het heerlijke huis de prachtige tuin het lekkere eten. Een bijzondere week met mooie mensen,
Margriet uit Haarlem.
Toen ik kwam zat ik in een diep gat en kon i kde zon niet meer zien. Binnen twee dagen op Atalanta kwam weer wat licht binnen in mijn ziel.Na de volle week straalt mijn ziel als een kerstboom!. Ik wil je bedanken voor alle inzichten die je mij hebt gegeven. Voor het eerst in een lange tijd, misschien ooit, kan ik mijn dag doorbrengen zonder schuldgevoel. Ik zal vanaf heden elke dag beginnen met: Ik zal mezelf vandaag geen pijn meer doen. Ik ben weer geboren."
Emily uit Groningen
Ik voel me eindelijk vrij.Ik mag zijn zoals ik ben. Oh, wat hebben we gelachen! Wat hebben we samen hard gewerkt!
Ingrid uit Siebengewalt
Bedankt vanuit min hart voor deze superweek. Ik heb het gevoel dat deze week als een katalysator heeft gewerkt en mij drie maanden verder heeft gebracht. Nog een lange weg te gaan, echter nu met nieuwe energie, wijsheden en een hulpbron vanuit mijn hart.
Rob uit Zantvoort
Met dank voor alle warmte, liefde en genegenheid die ik van jullie de hele week lang heb mogen ontvangen. Ik heb genoten.
Jan uit Roosendaal
Lees meer verhalen en ervaringen!
wil jij de kwaliteit
van je leven verbeteren
en meer uit je leven halen?
 • Plus
 • Happinez
 • Tijdschrift voor Yoga
 • Sante magazine
 • Yoga Magazine
 • Trouw
 • AD