Atalanta 1Atalanta 2Atalanta 3
image description

Mijn hart heeft geen haast

Joris Vincken is schrijver, musicus, programmeur en inspirator. Zijn boek "Mijn hart heeft geen haast" is een ode aan jou als lezer en het leven als geheel. Uitgegeven door Van Warven uitgeverij is het te bestellen bij vrijwel elke lokale en online boekwinkel.

Joris Vincken, Mijn hart heeft geen haast, Uitg. Van Warven, Bestellen: klik hier. 

Mijn hart heeft geen haast

Ga hier eens even voor zitten.

Want aan alle kanten wordt aan je getrokken. Het leven danst, zingt en schreeuwt om ons heen. In de hectiek van alledag verlangen we steeds vaker naar rust, echte rust. De een zoekt het in een georganiseerd leven,verzekerd en duidelijk,een ander in religie,de stilte van diepe meditatie of de eindeloze stroom aan wijsheden en cursussen waar we uit kunnen kiezen.Hier als rustgevend cadeautje zes bijzonder rustgevende gedachten. 

Toch is die rust,de werkelijke stilte waar we zo naar verlangen,niet iets waar we naar hoeven zoeken. Hoe ver weg stilte soms ook lijkt te zijn,het is heel dichtbij. Het is zo dichtbij dat je het doorlopend proeft, ook al lijken we de smaak ervan soms even vergeten.Het is dichterbij dan je adem, helderder dan de eerste lichtstralen die in de ochtend je ogen raken. Hier nog een paar rustgevende gedachten.

1 Moetens en mogens

De wereldse hectiek is niets meer dan een flinterdunne afleiding van datgene we nooit zijn kwijtgeraakt, namelijk onszelf. De stilte, de rust, die we zo verlangen, is wat we allang zijn. Midden tussen de dansende wereld van internet,sociale media, politici, "moetens en mogens", zijn wij het licht dat we altijd zochten. Elk kind weet het, zonder het in deze woorden uit te drukken. Het schept het in de zandbak fietst het op zijn fiets en zingt het in een zelfverzonnen liedje.

2 Er bijna zijn

En ergens, ergens zijn wij gaan geloven dat we iets moeten. Op een dag, eerst een beetje, en langzaam steeds meer, leerde ik dat ik iets moest bereiken, moest groeien, ontwikkelen, of zelfs verlicht worden. Het sprookje dat we realiteit noemen verankert steeds dieper in ons. Hoe vaker we onszelf vertellen, al is het zonder woorden, dat we "er bijna zijn" of zelfs dat we er nog lang niet zijn.

Maar ons hart heeft geen haast, hoeft niet van A naar B, hoeft niemand te worden, omdat het weet dat we alles al zijn. Je bent alles al. Alles wat je zoekt, waar je van droomt, is wat je al lang bent. Niet morgen, of nadat je het een of ander hebt overwonnen, maar nu, hier, op dit moment, terwijl je deze woorden leest.

3 Struikeling

Misschien heeft je hoofd je net een reden gegeven,of zelfs heel veel redenen waarom dat zeker niet waar is.Ik weet niets van alle problemen die je hebt, alle fouten die je gemaakt hebt en nog steeds maakt. Hoe kun jij nu de Messias zijn die je zo met zo veel hartstocht zoekt. Zei ik nu net Messias? Zelfs met een hoofdletter?

Wat als alles wat jij fout, incompleet ziek of niet goed genoeg noemt, nu eens precies is zoals jij bedoeld bent, precies zoals een werkelijk verlicht mens eruitziet? Als ik struikel over mijn voeten is dat precies de struikeling die ooit geschreven is. Als ik het niet weet, is dat precies de onwetendheid die me in de oneindigheid van dit moment doet verdwalen. Als ik zoek naar woorden die jou doen geloven hoe oneindig mooi je bent, is dat precies de speurtocht die dit unieke moment haar kleur geeft. 

4 Compleet

Je leven lang, of misschien wel levens lang, bereidde je je voor op deze dag. Wat toevallig lijkt is een haast oneindige reeks van gebeurtenissen die precies zo bij elkaar komen.

Niet als een les om jou te laten groeien. Je kunt niet groeien, want je zal onmogelijk ooit meer compleet worden dan je nu al bent.
Niet als een obstakel dat overwonnen moet worden. Wat een obstakel lijkt, is niets meer dan de vangrail die ervoor zorgt dat we precies daarheen gaan waar het gepland is.
Zelfs niet als een gebeurtenis je doet ontwaken of je ware zelf helpt vinden. Je bent je ware zelf; hoe zou je dat ooit niet kunnen zijn? Je bent altijd in het nu, helemaal, waar zou je anders zijn?

Er is niets mis, met wat dan ook hoe onwaarschijnlijk dat soms ook lijkt. Jij bent de ster, de Messias van de wereld die je leeft. Elke stap, elk moment, elke regendruppel is een danspas in een oneindig perfect en prachtig lied.

5 Dans

En het leven dat aan je trekt? Doet het dat werkelijk, of is het jouw gevecht met die wereld? Is het jij, die de wereld probeert te overtuigen dat jouw plan, jouw "willen" beter is dan het oneindig grote plan waar je deel van bent. Het enige dat dit moment doet is jou uitnodigen mee te dansen. Een compleet onbekende dans, op muziek die nooit eerder klonk. Zet een stap, gevolgd door een volgende stap, zonder ook maar het minste idee te hebben waar je uitkomt.

Misschien komen we elkaar tegen in die dans, misschien niet. In elk geval is jouw dans nooit de mijne, of andersom. Ik hoef me dus geen zorgen te maken of jij en ik wel op de juiste weg zitten. Het zou schier onmogelijk zijn een afslag te missen. Ons navigatiesysteem is absoluut perfect, alleen is mijn bestemming een andere dan die van jou. Kijk dus niet op het schermpje van je buurman, maar wandel jouw unieke pad. Het pad waar je elk moment opnieuw "bestemming bereikt" zult horen. 

6 Bestemming

Het doel van dit moment is het lezen van deze woorden, ongeacht of ze je inspireren of de meest onzinnige zinnen zijn die je ooit las. De bestemming van elk volgend moment is totaal onbekend, en gelijktijdig altijd jouw perfecte bestemming. Je bent rijker dan in geld is uit te drukken. Stop daarom te ontkennen hoe mooi je bent, hoe bijzonder je bent, het is beneden je stand. Draag je Goddelijke pracht met gepaste trots. Groet elke andere verlichte ziel (of ze daar nu zelf bewust van zijn of niet) vanuit jouw licht. Voel hoe oneindig je compassie, je liefde, je woordeloze wijsheid is. Leef helemaal, wetend dat je je bestemming bereikt hebt, al sinds dat je geboren bent.

Dit vinden onze gasten van Atalanta

Toen ik aankwam zat mijn hoofd vol met zorgen en verdriet. Als een spons heb ik jouw tips OPGEZOGEN.Ik heb een aantal issues in mijn leven leren begrijpen en heb nu de bagage om dingen te veranderen,
Sandra uit Roermond
Returning to Atalanta after ten months was like coming home. I have learnt this week 'to face my fears'. To be able to do this together with the other members of the group and to feel their love, wamth and compassion, was something which i will take home with me and cherish. We all have a choice in life: live in the past or take life as it comes, live in the here and now.
Hayley uit Lisserbroek
Ik vertrok wat sceptisch, als het maar niet te ‘zweverig’ is...Het is een heerlijke bijzondere week geworden, met leuke lieve mooie groepsgenoten en veel humor. Voor mij is het kwartje gevallen en ik vervolg mijn reis.
Annette uit Leiden
Voor de 3e keer op Atalanta. Wat hier bij jullie zijn betekent voor mij, is het beste wat ik mezelf ooit cadeau heb gegeven.
Linda uit Capelle
Ik voelde me gebroken, was aan het overleven. Nu voel ik mijn hart, steeds vaker en krachtiger en luister naar haar raad
Barbara uit Eemdijk
Gastvrijheid en goede zorgen. Het is een week om nooit te vergeten.
Natalie uit Haarlem
Wat ik helemaal het einde vond, was de ontdekking dat ik net zo veel lol-zelfs meer- heb gehad zonder een slok alcohol.
Marjolein uit Amsterdam
Mijn sceptische stem kreeg eigenlijk geen kans door de gelijkmatige opbouw van de workshop. Bedankt voor alles en meer. Jessica voor het pad, Mieke voor de rust en Nanette voor de vulling. Liefs van een carnivoor zonder ontwenningsverschijnselen.
Merijn uit Amsterdam
Ik ben denk ik, nog niet bewust van alles wat er binnen gekomen is. Iedere ochtend word ik weer wakker met nieuwe inzichten. Dat ga ik vasthouden en tot mijn dagelijks ritueel laten zijn.
Annemieke uit Zwaanshoek
Ik dank mijzelf dat ik mij dit cadeau heb gegeven!.
Natasja uit Breda
Lees meer verhalen en ervaringen!
wil jij de kwaliteit
van je leven verbeteren
en meer uit je leven halen?
  • Plus
  • Happinez
  • Tijdschrift voor Yoga
  • Sante magazine
  • Yoga Magazine
  • Trouw
  • AD